Waarom ik de overstap naar Linux nog niet volledig ga maken

Door lauwsa op maandag 11 maart 2013 20:52 - Reacties (47)
Categorie: -, Views: 16.412

Alvast sorry voor mijn Dyslectie ;).

Ik draai al jaren lang Windows, sinds een paar maanden heb ik 2 Raspbery pi’s. Dus ik heb al een beetje Linux ervaring. Ik hoopte dat dit de overstap toch een heel stuk minder lastig zou maken. Oke, 2 Command line servers is toch heel wat anders dan een echte desktop. Maar dit zou je toch wel een voordeel moeten geven. Ik heb zelf ook al veel Linux in een VM gedraaid, voornamelijk voor applicatie ontwikkeling op mijn PI.

GUI
Mijn ervaring begon heel erg goed, ik had Fedora met KDE geïnstalleerd. Je kan je desktop helemaal aanpassen zoals jij het wilt. Daar langs heb je fancy toevoegingen die ook nog eens handig zijn. Perfect toch? Nou, alles is perfect wat je aan kan passen, wat je niet goed aan kan passen “verneukt” toch je hele ervaring. Het start menu geeft zoon kinderachtig gevoel, de rest van de menu’s die je er op kan zetten zijn ook echt niet mooi. Dit is voor mij een heel groot minpunt. Na 10 keer het menu geopend te hebben kon ik het niet eens meer aanzien. Ik heb het een dag maar op classic gezet, veel beter, het menu is alleen niet functioneel meer. Och ja, ik gebruikte het toch alleen maar voor de afsluit knop.

Shortcuts
Aangezien het menu dus zo brak was heb ik maar een aantal dingen op een snel toets gezet, dit zorgde er voor dat ik geen start menu meer nodig had. Het enige nadeel aan de linux sneltoets implementatie is dat je een applicatie niet goed een globale toets kan geven. Bijvoorbeeld, ik definieerde het volgende liedje knop aan een applicatie. Je moet dan de applicatie openen om deze toets te kunnen gebruiken. Oké, het licht misschien aan mij.. Maar… Waarom!?

Misschien kan ik het gewoon niet vinden, maar dit alles werkt niet echt productief.

Software
Na heel wat gestoeid te hebben met de snel toetsen had ik het eindelijk aan de praat, laten we eens beginnen met wat software instaleren. Dit ging zo makkelijk als maar zijn kon. Je typt gewoon yum install, zet er een gedeelte van een pakket achter die je wilt en je drukt op tab. Hij vult mooi de naam aan. Wanneer je er een –y achter zet installeert hij alles ook nog eens automatisch. Mooi toch.

Echt makkelijker en beter kan onderhand niet, voer het geïnstalleerde programma alleen niet uit. De meeste programma’s die ik geïnstalleerd heb zagen er veel te slecht uit. Hier trek je toch geen mensen mee? Daar langs werkt het ook nog eens niet, je opent een site in Firefox. Firefox denkt, “heej laten we die gebruiker eens flink gaan kloten. Zullen we eens alles in delen laden? Ja leuk, doen we.” Wat dus niet lijd tot een soepele ervaring. Sites zien er trouwens ook niet uit. Het lijkt net alsof sites anders getekend wordt.

Oke, als alleen Firefox brak is kan ik er best mee leven, Chrome is namelijk ook zo geïnstalleerd. Maar dit bleek dus niet te zijn, Ik wilde een leuke UML tekening gaan maken omdat ik even een schets van een idee wilde maken, kwam ik er achter dat een Linux programmeur wel de moeite neemt om een leuk tooltje te schijven, maar niet de moeite om een GUI te maken. De GUI was er wel, maar hoe je een class kon maken kon ik niet eens vinden.. Heel leuk…Ik ben elke optie afgelopen, kon het maar niet vinden.

Nah, laten we dan maar dit leuk in een Windows 7 VM maken, ik heb geen zin in een lelijke Windows, dus ik installeer DX support in Virtual Box. Virtual Box moest mij ineens niet meer en wilt soms delen van het scherm niet tekenen. Leuk, open je een webpagina… Krijg je een blauwe blok als weergaven…

Mijn conclusie, Linux programmeurs vinden het type van software leuk… Punt. Oke, ik zelf ben ook een programmeur in opleiding en ook nog eens een hobbyist voor zoon 7 jaar, maar als ik iets maak zorg ik er voor dat het er duidelijk uit ziet en het gewoon werkt. Zo lastig is dat toch niet? Je zorgt toch ook voor een goed product, en niet zoals Banshee dat je geen muziek kan importeren zonder een null pointer exception te krijgen.. Laten we een muziek speler maken waar je geen muziek mee kan afspelen. Oke, dit is niet eerlijk, de 2de keer krijg ik wel alles aan de praat.

Raid 1
Ik heb mijn cruciale data in een Raid 1 staan, ik wil in Linux hier ook data op zetten. Het os ondersteund dit, maar als je soms een tool opstart dan krijg je dood leuk 2 aparte schijven te zien.. Heel leuk is dat. Kan ik dus niet naar mijn Raid met dat programma.

Vast lopers
Oke, na een paar dagen Linux gedraaid te hebben kom je er toch achter dat er erg veel software pakketten vast lopen. Het lijkt net alsof Linux alleen maar gemaakt is voor command line. Ik moet toegeven dat ik de command line van linux ook wel in Windows zou willen hebben, maar ik wil sommige programma’s toch echt wel grafisch hebben. Neem bijvoorbeeld een muziek speler. Ik wil trouwens niet zeggen dat niks het doet, maar elke dag crashed er wel wat.

KDE
Ik heb KDE over Gnome verkozen, maar wat kan KDE soms raar zijn. Je maakt een grid dekstop. Je sleept er een aantal icoontjes op… Niks wordt goed gezet. Je komt er achter als je met je muis over je scherm gaat dat er ineens balken naar voren komen. Je klikt op de balkt en er komt ineens in je rechter deel van je scherm een grid tegen… Wat dat die daar? Hoe kan ik die verplaatsen? Niet dus. Langs het niet kunnen verplaatsen werkt het overigens wel.

NTFS mouten
Ik snap het nog steeds niet, waarom wordt NTFS niet automatisch gemout bij het opstarten? Ik heb dit handmatig in een opstart file moeten zetten om dit te doen. Dit had toch ook automatisch gedaan kunnen worden?

Wine
Ik had echt niet verwacht dat je zo makkelijk Windows programma’s kon draaien. Nu alleen nog werkend krijgen voor de meesten software. Dan is het helemaal perfect. Het enige kleine programma dat ik van Windows in Linux wilde draaien werkte namelijk niet. Maar goed, de installatie deed het. Ik zou dat zelf niet eens voor elkaar krijgen.

Drivers
Het duurt misschien even voordat je je video kaart drivers geïnstalleerd hebt, maar dat is ook echt gewoon de enige driver die ik nodig had. Windows kan hier wat van leren.

Straf van Windows
Wanneer je Windows wilt instaleren op een disk waar Linux op gestaan heeft moet je eerst met een Linux tool de partities er af gooien en ook nog eens je MBR + bootsector en de rest van de zooi legen. Leuk is dat, wil je terug naar Windows, willen ze je niet meer terug. Dit laat Windows ook goed merken door hun hele leuke meldingen. Windows 7 geeft een vage error bij het instaleren, Windows 8 heeft je dood leuk een BSOD. Prachtig.

Ik wil echt van die “Windows rotzooi” af. Kan iemand me tips geven om een mooie fatsoenlijk werkende Linux op te zetten die ook nog eens snel werkt?

Conclusie
Ik heb nog even wat tijd nodig om de hele overstap te maken. Linux kan echt wel beter zijn. Je moet het alleen onder die knie krijgen.