Waarom ik de overstap naar Linux nog niet volledig ga maken

Door lauwsa op maandag 11 maart 2013 20:52 - Reacties (47)
Categorie: -, Views: 16.298

Alvast sorry voor mijn Dyslectie ;).

Ik draai al jaren lang Windows, sinds een paar maanden heb ik 2 Raspbery pi’s. Dus ik heb al een beetje Linux ervaring. Ik hoopte dat dit de overstap toch een heel stuk minder lastig zou maken. Oke, 2 Command line servers is toch heel wat anders dan een echte desktop. Maar dit zou je toch wel een voordeel moeten geven. Ik heb zelf ook al veel Linux in een VM gedraaid, voornamelijk voor applicatie ontwikkeling op mijn PI.

GUI
Mijn ervaring begon heel erg goed, ik had Fedora met KDE geÔnstalleerd. Je kan je desktop helemaal aanpassen zoals jij het wilt. Daar langs heb je fancy toevoegingen die ook nog eens handig zijn. Perfect toch? Nou, alles is perfect wat je aan kan passen, wat je niet goed aan kan passen “verneukt” toch je hele ervaring. Het start menu geeft zoon kinderachtig gevoel, de rest van de menu’s die je er op kan zetten zijn ook echt niet mooi. Dit is voor mij een heel groot minpunt. Na 10 keer het menu geopend te hebben kon ik het niet eens meer aanzien. Ik heb het een dag maar op classic gezet, veel beter, het menu is alleen niet functioneel meer. Och ja, ik gebruikte het toch alleen maar voor de afsluit knop.

Shortcuts
Aangezien het menu dus zo brak was heb ik maar een aantal dingen op een snel toets gezet, dit zorgde er voor dat ik geen start menu meer nodig had. Het enige nadeel aan de linux sneltoets implementatie is dat je een applicatie niet goed een globale toets kan geven. Bijvoorbeeld, ik definieerde het volgende liedje knop aan een applicatie. Je moet dan de applicatie openen om deze toets te kunnen gebruiken. Okť, het licht misschien aan mij.. Maar… Waarom!?

Misschien kan ik het gewoon niet vinden, maar dit alles werkt niet echt productief.

Software
Na heel wat gestoeid te hebben met de snel toetsen had ik het eindelijk aan de praat, laten we eens beginnen met wat software instaleren. Dit ging zo makkelijk als maar zijn kon. Je typt gewoon yum install, zet er een gedeelte van een pakket achter die je wilt en je drukt op tab. Hij vult mooi de naam aan. Wanneer je er een –y achter zet installeert hij alles ook nog eens automatisch. Mooi toch.

Echt makkelijker en beter kan onderhand niet, voer het geÔnstalleerde programma alleen niet uit. De meeste programma’s die ik geÔnstalleerd heb zagen er veel te slecht uit. Hier trek je toch geen mensen mee? Daar langs werkt het ook nog eens niet, je opent een site in Firefox. Firefox denkt, “heej laten we die gebruiker eens flink gaan kloten. Zullen we eens alles in delen laden? Ja leuk, doen we.” Wat dus niet lijd tot een soepele ervaring. Sites zien er trouwens ook niet uit. Het lijkt net alsof sites anders getekend wordt.

Oke, als alleen Firefox brak is kan ik er best mee leven, Chrome is namelijk ook zo geÔnstalleerd. Maar dit bleek dus niet te zijn, Ik wilde een leuke UML tekening gaan maken omdat ik even een schets van een idee wilde maken, kwam ik er achter dat een Linux programmeur wel de moeite neemt om een leuk tooltje te schijven, maar niet de moeite om een GUI te maken. De GUI was er wel, maar hoe je een class kon maken kon ik niet eens vinden.. Heel leuk…Ik ben elke optie afgelopen, kon het maar niet vinden.

Nah, laten we dan maar dit leuk in een Windows 7 VM maken, ik heb geen zin in een lelijke Windows, dus ik installeer DX support in Virtual Box. Virtual Box moest mij ineens niet meer en wilt soms delen van het scherm niet tekenen. Leuk, open je een webpagina… Krijg je een blauwe blok als weergaven…

Mijn conclusie, Linux programmeurs vinden het type van software leuk… Punt. Oke, ik zelf ben ook een programmeur in opleiding en ook nog eens een hobbyist voor zoon 7 jaar, maar als ik iets maak zorg ik er voor dat het er duidelijk uit ziet en het gewoon werkt. Zo lastig is dat toch niet? Je zorgt toch ook voor een goed product, en niet zoals Banshee dat je geen muziek kan importeren zonder een null pointer exception te krijgen.. Laten we een muziek speler maken waar je geen muziek mee kan afspelen. Oke, dit is niet eerlijk, de 2de keer krijg ik wel alles aan de praat.

Raid 1
Ik heb mijn cruciale data in een Raid 1 staan, ik wil in Linux hier ook data op zetten. Het os ondersteund dit, maar als je soms een tool opstart dan krijg je dood leuk 2 aparte schijven te zien.. Heel leuk is dat. Kan ik dus niet naar mijn Raid met dat programma.

Vast lopers
Oke, na een paar dagen Linux gedraaid te hebben kom je er toch achter dat er erg veel software pakketten vast lopen. Het lijkt net alsof Linux alleen maar gemaakt is voor command line. Ik moet toegeven dat ik de command line van linux ook wel in Windows zou willen hebben, maar ik wil sommige programma’s toch echt wel grafisch hebben. Neem bijvoorbeeld een muziek speler. Ik wil trouwens niet zeggen dat niks het doet, maar elke dag crashed er wel wat.

KDE
Ik heb KDE over Gnome verkozen, maar wat kan KDE soms raar zijn. Je maakt een grid dekstop. Je sleept er een aantal icoontjes op… Niks wordt goed gezet. Je komt er achter als je met je muis over je scherm gaat dat er ineens balken naar voren komen. Je klikt op de balkt en er komt ineens in je rechter deel van je scherm een grid tegen… Wat dat die daar? Hoe kan ik die verplaatsen? Niet dus. Langs het niet kunnen verplaatsen werkt het overigens wel.

NTFS mouten
Ik snap het nog steeds niet, waarom wordt NTFS niet automatisch gemout bij het opstarten? Ik heb dit handmatig in een opstart file moeten zetten om dit te doen. Dit had toch ook automatisch gedaan kunnen worden?

Wine
Ik had echt niet verwacht dat je zo makkelijk Windows programma’s kon draaien. Nu alleen nog werkend krijgen voor de meesten software. Dan is het helemaal perfect. Het enige kleine programma dat ik van Windows in Linux wilde draaien werkte namelijk niet. Maar goed, de installatie deed het. Ik zou dat zelf niet eens voor elkaar krijgen.

Drivers
Het duurt misschien even voordat je je video kaart drivers geÔnstalleerd hebt, maar dat is ook echt gewoon de enige driver die ik nodig had. Windows kan hier wat van leren.

Straf van Windows
Wanneer je Windows wilt instaleren op een disk waar Linux op gestaan heeft moet je eerst met een Linux tool de partities er af gooien en ook nog eens je MBR + bootsector en de rest van de zooi legen. Leuk is dat, wil je terug naar Windows, willen ze je niet meer terug. Dit laat Windows ook goed merken door hun hele leuke meldingen. Windows 7 geeft een vage error bij het instaleren, Windows 8 heeft je dood leuk een BSOD. Prachtig.

Ik wil echt van die “Windows rotzooi” af. Kan iemand me tips geven om een mooie fatsoenlijk werkende Linux op te zetten die ook nog eens snel werkt?

Conclusie
Ik heb nog even wat tijd nodig om de hele overstap te maken. Linux kan echt wel beter zijn. Je moet het alleen onder die knie krijgen.

Reacties


Door Tweakers user Rikkiz0r, maandag 11 maart 2013 21:09

Misschien moet je eens een distro zoals Linux Mint proberen, mijn ervaring met Linux Mint is dat die een stuk stabieler is t.o.v. Fedora. Fedora is namelijk redelijk bleeding edge en kan daardoor wel eens wat vervelende bugs bevatten.

Ik gebruik ook Linux op m'n laptop (wel Linux Mint) en ik herken geen enkele van jouw problemen, mijn NTFS partitie mount die automatisch (Dualboot systeem). Ik heb alleen geen ervaring met raid in Linux maar ik denk dat je iets verkeerd hebt ingesteld dan.

Door Tweakers user masauri, maandag 11 maart 2013 21:10

Heb je buiten Fedora met KDE ook andere distro's geprobeerd? Of bijvoorbeeld ipv KDE, xfce, of gnome? Mijn persoonlijke ervaring leert mij dat ik echt meerdere distro's heb geprobeerd en al meerdere jaren blijf testen, tot ik vind wat mij het beste ligt. Het blijft een deel persoonlijke voorkeur natuurlijk, maar probeer het is met een andere distro en desktop omgeving?

Mijn tip die ik je dus geef, probeer meerdere distro's en omgevingen tot je vind wat je goed ligt. En als je wil installeren vanaf 0 gewoon een live cd en schijf formatteren voor je begint met installeren?

Door Tweakers user Thedr, maandag 11 maart 2013 21:18

Waarom heb je KDE over GNOME verkozen dan? Of boven Unity? Of Mint/Cinnamon? Of elementaryOS? Persoonlijk vind ik alle alternatieven voor KDE er beter uitzien en fijner werken... Kijk eerst eens wat verder rond in Linuxland en probeer eens een paar distro's uit op een live-USB stick of in een VM.
Zet het laatste regeltje aub even bovenaan: ik ergerde me dood aan een aantal taalvouten tot ik het vermoeden kreeg wellicht met een dyslecticus te maken te kunnen hebben :)

Door Tweakers user lauwsa, maandag 11 maart 2013 21:29

Rikkiz0r schreef op maandag 11 maart 2013 @ 21:09:
Misschien moet je eens een distro zoals Linux Mint proberen, mijn ervaring met Linux Mint is dat die een stuk stabieler is t.o.v. Fedora. Fedora is namelijk redelijk bleeding edge en kan daardoor wel eens wat vervelende bugs bevatten.

Ik gebruik ook Linux op m'n laptop (wel Linux Mint) en ik herken geen enkele van jouw problemen, mijn NTFS partitie mount die automatisch (Dualboot systeem). Ik heb alleen geen ervaring met raid in Linux maar ik denk dat je iets verkeerd hebt ingesteld dan.
Linux Mint hoor ik vaker goede verhalen over. Ik zal die distro binnen kort ook eens proberen. Bedankt voor de tip. Een klasgenootje van mij draait al jaren Fedora, daarom heb ik dat als eerste geprobeerd. De kans is groot dat ik iets fout gedaan heb. Ik zou alleen echt niet weten wat.
masauri schreef op maandag 11 maart 2013 @ 21:10:
Heb je buiten Fedora met KDE ook andere distro's geprobeerd? Of bijvoorbeeld ipv KDE, xfce, of gnome? Mijn persoonlijke ervaring leert mij dat ik echt meerdere distro's heb geprobeerd en al meerdere jaren blijf testen, tot ik vind wat mij het beste ligt. Het blijft een deel persoonlijke voorkeur natuurlijk, maar probeer het is met een andere distro en desktop omgeving?

Mijn tip die ik je dus geef, probeer meerdere distro's en omgevingen tot je vind wat je goed ligt. En als je wil installeren vanaf 0 gewoon een live cd en schijf formatteren voor je begint met installeren?
Ik heb Gnome geprobeerd, Gnome 2 vond ik erg goed. Ik wil alleen geen Mate gaan gebruiken. Het voelt zo “weg gegooid” aan. Dat geeft me het idee dat er weinig support voor zal zijn. Gnome 3 ben ik eigenlijk niet over te spreken. Ik heb het in Ubuntu geprobeerd, het kwam bij mij niet fijn over.

Xfce ziet er ook mooi uit, ik zal het binnen kort uit gaan proberen. Thanks!
Thedr schreef op maandag 11 maart 2013 @ 21:18:
Waarom heb je KDE over GNOME verkozen dan? Of boven Unity? Of Mint/Cinnamon? Of elementaryOS? Persoonlijk vind ik alle alternatieven voor KDE er beter uitzien en fijner werken... Kijk eerst eens wat verder rond in Linuxland en probeer eens een paar distro's uit op een live-USB stick of in een VM.
Zet het laatste regeltje aub even bovenaan: ik ergerde me dood aan een aantal taalvouten tot ik het vermoeden kreeg wellicht met een dyslecticus te maken te kunnen hebben :)
Ik een paar dagen naar de concurrenten gekeken, de leuke Compiz features in KDE spraken me aan. Om die reden ben ik met KDE begonnen. Ik zal de rest ook eens proberen ;).

[Reactie gewijzigd op maandag 11 maart 2013 21:32]


Door Tweakers user kmsch, maandag 11 maart 2013 21:38

Herkenbaar. Zelf probeer ik elk half jaar (bij de nieuwe releases) Ubuntu en Linux Mint uit, maar er blijven gewoon dingen die niet fijn werken. Het is ook nooit stabiel, op welke hardware ik het ook draai. De enige distro die me echt zeer goed beviel wat Ubuntu Server (zonder GUI), die ruim een jaar perfect gedraaid heeft, tot ik hem offline haalde. Nooit gedonder mee gehad, in tegenstelling tot ťlke distro met een GUI. Vaak werkt het in het begin wel redelijk, maar later gaan toch zaken vastlopen. Bovendien is er iets mis met de samba-implementatie in LibreOffice, wat de laatste keer een groot werkstuk overschreef met een leeg bestand (0 byte). Dat was de druppel :P

Nope, volgend half jaar maar weer eens proberen. Als ze ooit iets stabiels gaan produceren (mťt GUI) houd ik me aanbevolen.

Door Tweakers user ameesters, maandag 11 maart 2013 22:29

newfags, veel plezier op windows, lekker daar blijven, en vooral geen linux, gewoon wegblijven!

Serieus, een besturing systeem de schuld geven van je eigen incompetentie 8)7
Nee, echt, blijf op windows...

Door Tweakers user Douweegbertje, maandag 11 maart 2013 22:43

Ik lees gewoon wat dingetjes van je, en ik zie je conclusies trekken op bepaalde punten.
Uiteindelijk is het gewoon het punt dat jij niet geschikt bent voor de *nix versie die je draait. Zo simpel is het eigenlijk.
De meeste programma’s die ik geÔnstalleerd heb zagen er veel te slecht uit.
Beetje een non argument. Geen idee wat je installeert maar bijvoorbeeld firefox is op linux gewoon 1 op 1 met windows. Oftewel weer een gebruikers fout.
Heel leuk is dat. Kan ik dus niet naar mijn Raid met dat programma.
Nee, jij kan dat niet. Neem eens de moeite voor wat dingen en zoek dingen uit. Alweer het probleem van jou zelf.
NTFS mouten
Omdat je dit zelf kan, doet het systeem het bijvoorbeeld niet. Waarom zou je uberhaubt? Mount windows wel ext?
Oke, na een paar dagen Linux gedraaid te hebben kom je er toch achter dat er erg veel software pakketten vast lopen. Het lijkt net alsof Linux alleen maar gemaakt is voor command line. Ik moet toegeven dat ik de command line van linux ook wel in Windows zou willen hebben, maar ik wil sommige programma’s toch echt wel grafisch hebben.
Vast lopen / crashes hebben een reden. 9/10 mis je gewoon wat, of draai je iets wat maar half gebakken is. Probeer bijvoorbeeld eens VLC, crashed dit op een volwassen *nix distro? Dan ligt het toch weer aan jou / installatie

Overigens heeft windows gewoon een powershell en cmd.... Weer iets waar je een mening over hebt terwijl dat je het simpel weg gewoon niet weet.
Drivers
Het duurt misschien even voordat je je video kaart drivers geÔnstalleerd hebt, maar dat is ook echt gewoon de enige driver die ik nodig had. Windows kan hier wat van leren.
Sinds vista sp2 en win7 is er feitelijk niets mis met driver support. Windows heeft per definitie al meer drivers dan *nix omdat ze dit aangeleverd krijgen + dat het voor windows wordt ontwikkeld. *nix is zeer afhankelijk van drivers...
Straf van Windows
Dit lijkt meer erop dat je;
- bootloader verpest hebt / niet gefixed hebt
- je win partitie met je *nix install hebt verpest
- je partitie nog als *nix filesystem is ipv ntfs/fat etc.


Ik denk dat je even je instelling moet veranderen.
Ten eerste is er in feite niets mis met windows, linux kan alleen wat vrijer en ruimer zijn en op sommige punten (mits je de kennis hebt) een zware verbetering zijn.
Maar als je zonder kennis allerlei dingen wilt gaan doen, die in feite ook te hoog gegrepen voor je zijn loop je simpel weg tegen allerlei problemen aan. *nix zal niet allerlei 'domme' popups geven over hoe iets moet, en wat er gebeurt als je een rm -rf * uitvoert.

Dus begin eens met een duelboot. (of liever vmare zodat je ook wat stuk kan maken). Pak een redelijke volwassen distro en verdiep je eens in allerlei userinterfaces zoals KDE etc.
Ga vervolgens gewoon je normale dingen op windows doen, en doe eens wat knutselen op *nix met kleinere dingen. Pak google erbij en leef je gewoon uit.
Wanneer je het liefst dingen zonder de GUI wilt gaan doen, zorg dan dat je gewoon wat kennis hebt, anders heb je alleen je zelf ermee.

Daarnaast moet je ook gewoon eens kijken of je nou wel alle drivers fatsoenlijk hebt, aan jou verhaal te horen zijn je drivers niet al te stabiel.

Verder is -alles- aanpasbaar. Ga gewoon eens knutselen met het menu en google!
Het is niets voor niets opensource, en denk jij dat je de enige bent die het menu wilt tweaken?

Verder succes en probeer het iets rustiger te doen waarbij je zelf iets meer gaat verdiepen in de mogelijkheden van allerlei dingen.

Door Tweakers user lauwsa, maandag 11 maart 2013 22:45

ameesters schreef op maandag 11 maart 2013 @ 22:29:
newfags, veel plezier op windows, lekker daar blijven, en vooral geen linux, gewoon wegblijven!

Serieus, een besturing systeem de schuld geven van je eigen incompetentie 8)7
Nee, echt, blijf op windows...
Kan je eens de zin lezen die boven mijn conclusie staat ;)?. Ik wil zeker naar Linux over stappen, ik krijg het alleen nog niet goed naar mijn wensen aangepast.

Door Tweakers user kmsch, maandag 11 maart 2013 22:49

ameesters schreef op maandag 11 maart 2013 @ 22:29:
newfags, veel plezier op windows, lekker daar blijven, en vooral geen linux, gewoon wegblijven!

Serieus, een besturing systeem de schuld geven van je eigen incompetentie 8)7
Nee, echt, blijf op windows...
Botte, domme en lompe reactie zeg. Ik kan prima werken met Linux, dat blijkt toch wel uit het feit dat ik 100% via de command line kan werken zonder steeds te hoeven Googelen? Geen enkel probleem. Het probleem is dat de GUI's voor Linux brakker zijn dan de Nijldelta, meer niet. "Newfag" }:O

Door Tweakers user Douweegbertje, maandag 11 maart 2013 22:54

koeny 3 schreef op maandag 11 maart 2013 @ 22:49:
[...]


Botte, domme en lompe reactie zeg. Ik kan prima werken met Linux, dat blijkt toch wel uit het feit dat ik 100% via de command line kan werken zonder steeds te hoeven Googelen? Geen enkel probleem. Het probleem is dat de GUI's voor Linux brakker zijn dan de Nijldelta, meer niet. "Newfag" }:O
Ik snap je reactie alleen je uitwerking is nogal ruk.
Als je zo goed overweg kon met *nix had je wel de GUI getweaked, betere GUI gepakt of weet ik veel wat. Vrij non-argument aangezien er 100 verschillende GUI's zijn, zelfs 1op1 kopieen van de windows GUI...

Door Tweakers user Gropah, maandag 11 maart 2013 22:58

Het probleem wat je denk ik hebt is dat je denkt dat Linux gelijk is aan Windows. Dat is het gewoon niet. De Desktop Envirement is niet gelijk en dat heeft redenen. Zo heeft linux bijvoorbeeld wel een goede implementatie van virtuele desktops (waarmee je dus meerdere bureaubladen (en bijbehorende draaiende programma's) kunt hebben). Daarnaast zijn veel dingen anders om andere dingen mogelijk te maken.

Het punt is dat Linux anders is en je vooral niet moet denken dat je een vervanging voor windows hebt. Ja het kan dezelfde rol vervullen, maar het doet het niet op de zelfde manier. Je moet er even aan wennen, dat heb ik ook gehad, maar als je eenmaal hebt gevonden wat voor je werkt (voor mij Ubuntu met Gnome3, en ja, dit moet je aanleren) dan werkt het net zo goed tot oneindig veel beter dan windows. Ik zit nu zelfs regelmatig in windows shortcuts te doen voor bijvoorbeeld virtual desktop, wat bij Windows niet standaard ingebakken zit en alle 3rd party solutions niet van hoge kwaliteit zijn.

Door Tweakers user lauwsa, maandag 11 maart 2013 23:04

douweegbertje schreef op maandag 11 maart 2013 @ 22:54:
[...]


Ik snap je reactie alleen je uitwerking is nogal ruk.
Als je zo goed overweg kon met *nix had je wel de GUI getweaked, betere GUI gepakt of weet ik veel wat. Vrij non-argument aangezien er 100 verschillende GUI's zijn, zelfs 1op1 kopieen van de windows GUI...
Ik heb mijn GUI ook helemaal getweakt zoals ik het wilde. Ik vond alles er goed uit zien, op het menu na dan. Maar dat wilt niet zeggen dat de rest van de applicaties er goed uit zien. De feeling van alles is zo stroef. Het lijkt soms net als je in de XP tijdperk leeft. Firefox bijvoorbeeld, op Windows vind ik het toch een betere look hebben.

Maar dat Windows mooiere applicaties heeft, heeft misschien ook een reden. Het bedrijf steekt er veel moeite in om een framework te maken waar je in Windows style applicaties kan maken.

Daar langs is het gewoon een feit dat de meeste gebruikers Windows gebruiken, wat voor meer ontwikkeling zorgt, wat voor concurrentie zorgt, wat er weer voor zorgt dat je je applicatie goed moet presenteren.

Je hebt wel een punt dat we verder moeten kijken dan onze neus lang is en bijvoorbeeld Gnome moeten uitproberen.

[Reactie gewijzigd op maandag 11 maart 2013 23:05]


Door Tweakers user lauwsa, maandag 11 maart 2013 23:16

douweegbertje schreef op maandag 11 maart 2013 @ 22:43:
Overigens heeft windows gewoon een powershell en cmd.... Weer iets waar je een mening over hebt terwijl dat je het simpel weg gewoon niet weet.
Dit is naar mijn mening echt niet te vergelijken.
douweegbertje schreef op maandag 11 maart 2013 @ 22:43:
Sinds vista sp2 en win7 is er feitelijk niets mis met driver support. Windows heeft per definitie al meer drivers dan *nix omdat ze dit aangeleverd krijgen + dat het voor windows wordt ontwikkeld. *nix is zeer afhankelijk van drivers...
Koop jij een Windows CD, dan staan daar de drivers op van die tijd. Heb jij dus een nieuwe netwerk kaart waar nieuwe drivers voor nodig zijn dan moet je toch zelf je drivers er op zetten. Het is vooral leuk als je een te nieuwe Raid driver nodig heb, dan zul je deze tijdens de installatie moeten geven of zelf slipstreamen. Dit hoefde ik echt niet op Fedora. Een distro update voortdurend, je kan dus elke keer een nieuwe image pakken. Wat er voor zorgt dat jij ook nieuwe drivers hebt op je cd/dvd/usb/*.

Het klopt dat er meer drivers zijn voor Windows, maar dat wilt niet zeggen dat deze meteen beschikbaar zijn tijdens de installatie.
douweegbertje schreef op maandag 11 maart 2013 @ 22:43:
Dit lijkt meer erop dat je;
- bootloader verpest hebt / niet gefixed hebt
- je win partitie met je *nix install hebt verpest
- je partitie nog als *nix filesystem is ipv ntfs/fat etc.
Ik doelde er op dat Windows hier default geen support voor heeft, toch wel gebruiks vriendelijk als je bvb van Linux een keer terug wilt naar Windows. Nu moet je zelf je schijf gaan fixen.
douweegbertje schreef op maandag 11 maart 2013 @ 22:43:
Ten eerste is er in feite niets mis met windows, linux kan alleen wat vrijer en ruimer zijn en op sommige punten (mits je de kennis hebt) een zware verbetering zijn.
Maar als je zonder kennis allerlei dingen wilt gaan doen, die in feite ook te hoog gegrepen voor je zijn loop je simpel weg tegen allerlei problemen aan. *nix zal niet allerlei 'domme' popups geven over hoe iets moet, en wat er gebeurt als je een rm -rf * uitvoert.
Ik heb geen problemen met het OS zelf. Ik heb meer problemen met stabiliteit/uiterlijk van andere software.
Gropah schreef op maandag 11 maart 2013 @ 22:58:
Het probleem wat je denk ik hebt is dat je denkt dat Linux gelijk is aan Windows. Dat is het gewoon niet. De Desktop Envirement is niet gelijk en dat heeft redenen. Zo heeft linux bijvoorbeeld wel een goede implementatie van virtuele desktops (waarmee je dus meerdere bureaubladen (en bijbehorende draaiende programma's) kunt hebben). Daarnaast zijn veel dingen anders om andere dingen mogelijk te maken.

Het punt is dat Linux anders is en je vooral niet moet denken dat je een vervanging voor windows hebt. Ja het kan dezelfde rol vervullen, maar het doet het niet op de zelfde manier. Je moet er even aan wennen, dat heb ik ook gehad, maar als je eenmaal hebt gevonden wat voor je werkt (voor mij Ubuntu met Gnome3, en ja, dit moet je aanleren) dan werkt het net zo goed tot oneindig veel beter dan windows. Ik zit nu zelfs regelmatig in windows shortcuts te doen voor bijvoorbeeld virtual desktop, wat bij Windows niet standaard ingebakken zit en alle 3rd party solutions niet van hoge kwaliteit zijn.
Die implementaties die sommige distro’s wel hebben en Windows niet is het genen dat mij naar Linux trekt. Ik ben echt bereid om er naar toe te gaan. Ik heb alleen geen idee hoe ik alles stabiel moet krijgen. De dingen die ik nu raar vindt zullen inderdaad wel wennen. De weg er naar toe kan alleen soms frustrerend zijn.

Op Linux mis ik alleen soms programma’s. Neem bijvoorbeeld Visual studio. Ik heb Kdevelop en eclipse uitgeprobeerd, ik vind Visual Studio toch fijner werken. Of Liber office tegen ms office.

[Reactie gewijzigd op maandag 11 maart 2013 23:23]


Door Tweakers user Gropah, maandag 11 maart 2013 23:30

Het hangt er heel erg vanaf wat je wilt ontwikkelen. Wil je Java/C++, neem netbeans. Wil je Python, neem pydev. Ja, het zijn er veel, maar dat is imo juist goed. Zo kun je veel beter optimaliseren dan waarneer er 1 IDE is voor alles. Also, veel dingen compileren ook heel makkelijk over commandline. Zo werk ik regelmatig met C. Hiervoor gebruik ik gewoon mijn favo text-editor (Sublime Text, echt een aanrader) en vervolgens compileer ik het gewoon over de commandline. Werkt imo ook een stuk beter dan MS Visual Studio (en laat me aub niet beginnen over hoe brak Visual Studio in elkaar zit als het gaat om plaatsing van bestanden).

Ik vind het btw wel grappig dat er nog ontwikkelaars zijn die niet met Linux werken als het niet perse op een ander OS moet. Vind persoonlijk programmeren op Windows echt meh, te lang bezig met compileren en allemaal tools die je via GUI moet instellen. Ik wil gewoon gcc -Wall -pedantic -g *.c -lm doen...

[Reactie gewijzigd op maandag 11 maart 2013 23:31]


Door Tweakers user Peetz0r, maandag 11 maart 2013 23:30

koeny 3 schreef op maandag 11 maart 2013 @ 21:38:
[...]Bovendien is er iets mis met de samba-implementatie in LibreOffice, wat de laatste keer een groot werkstuk overschreef met een leeg bestand (0 byte). Dat was de druppel :P
[...]
Backups! Hoevaak ik zoiets (met zowel opensource als commerciŽle software, zowel door een fout in de software als van de gebruiker) heb zien gebeuren...

Verder heb ik nog nooit problemen gehad met browsers gebruiken op linux, voor zover ik weet presteren ze net zo goed als onder windows, zijn ze gewoon erg stabiel, en renderen ze ook hetzelfde als hun windows-versie. Het kan zijn dat er verschillen ontstaan door de afwezigheid van de microsoft-lettertypen, maar dat is dan ongeveer het enige.

Als je (voor je werk of anders) afhankelijk bent van bepaalde software die alleen op windows draait dan kan de opensoucegemeenschap daar helaas weinig aan doen. DirectX in een vm op een niet-windows host is sowieso experimenteel, dus als dat werkt is dat meer geluk dan wijsheid. Verder is software draaien in wine vergelijkbaar met een fiets repareren met ducttape. Kan een prima oplossing zijn, maar het kan ook elk moment omvallen.

Verder zou je inderdaad eens naar een andere Desktop Environment kunnen kijken, KDE is lang niet alleen op de wereld. Smaken verschillen, dus hier zul je vooral zelf mee kunnen spelen.

Drivers voor mijn videokaart heb ik niet meer nodig sinds ik heb besloten dat ik geen gamer ben, en dus het liefst Intel graphics gebruik. Het installeren van drivers is een middeleeuws proces wat tegenwoordig (ook in windows) steeds minder noodzakelijk is.

Software-raid onder linux is een eitje, lees ergens de instructies voor mdadm en het draait als ene trein. Hardware-raid is een ander evrhaal, en kan sterk afhankelijk zijn van de gebruikte controller. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, want elke raid-controller valt sowieso buiten mijn budget :p

NTFS werkt als een zonnetje bij mij, maar word ook hier niet automatisch gemount. Dat gebeurt zodra ik met mijn filemanager op de desbetreffende partitie klik. Zo hoeft een partitie die nooit gebruikt word ook geen onnodig tijd en risico te kosten. Een partitie die niet gemount is kan immers ook niets mee gebeuren.

Door Tweakers user ameesters, dinsdag 12 maart 2013 09:00

Nu ik het terug lees was mijn reactie erg bot, maar goed, linux is dan ook een besturing systeem waar ik erg veel om geef.

Wat mij het meeste pijn doet is dat nieuwkomers in de linux desktop wereld totaal geen aanhang zoeken. Er zitten geweldige mensen achter de distro die je op talloze manieren kunnen helpen, maar nergens maak ik op dat je daadwerkelijk hulp heb gezocht.

Ook even je hardware onder de loop nemen, en even een googletje met het sleutelwoord linux er aan vast, dat kan ook duidelijkheid verschaffen over waarom je problemen kan hebben.

De meeste nieuwkomers verwachten inderdaad in een gespreid bedje terecht te komen, en denken dat het allemaal maar om een OS gaat, terwijl het velen malen groter is. Een levenswijze. Iedereen denkt maar dat ze bij ons voor het raam kunnen gaan staan, en vanuit indrukken die ze op die manier een oordeel kunnen vellen over ons.
Of zoals hier het geval is, het gewoon "weggooien", met de conclusie "het is kut". Op deze manier laat je de distro naar keus lekker afbranden, terwijl je zelf incompetent bent, en dat is gewoon niet eerlijk, daar word ik best een beetje boos om.

Ik zou graag mijn reactie willen aanpassen zodat het wat minder als een troll over komt, maar daarmee slaan andere mensen hun reactie nergens meer op, dus laat hem gewoon staan.

Wel mijn welgemeende excuses, het was idd veel te kort door de bocht

Door Tweakers user lauwsa, dinsdag 12 maart 2013 10:07

Gropah schreef op maandag 11 maart 2013 @ 23:30:
Het hangt er heel erg vanaf wat je wilt ontwikkelen. Wil je Java/C++, neem netbeans. Wil je Python, neem pydev. Ja, het zijn er veel, maar dat is imo juist goed. Zo kun je veel beter optimaliseren dan waarneer er 1 IDE is voor alles. Also, veel dingen compileren ook heel makkelijk over commandline. Zo werk ik regelmatig met C. Hiervoor gebruik ik gewoon mijn favo text-editor (Sublime Text, echt een aanrader) en vervolgens compileer ik het gewoon over de commandline. Werkt imo ook een stuk beter dan MS Visual Studio (en laat me aub niet beginnen over hoe brak Visual Studio in elkaar zit als het gaat om plaatsing van bestanden).

Ik vind het btw wel grappig dat er nog ontwikkelaars zijn die niet met Linux werken als het niet perse op een ander OS moet. Vind persoonlijk programmeren op Windows echt meh, te lang bezig met compileren en allemaal tools die je via GUI moet instellen. Ik wil gewoon gcc -Wall -pedantic -g *.c -lm doen...
Op school krijg je ook echt alleen maar C# en Java, ik heb me jaren geleden C#, C++ en PHP aangeleerd. Vanuit een C++ oogpunt weet ik nu al dat mijn klasgenoten zo veel gaan missen omdat ze met C# beginnen. Waarom kan een school niet bij het begin beginnen? Ze gaan altijd midden in het boek werken en slaan de basis over. Oke, ik kende het al lang, maar mijn andere klasgenoten niet. Die snapper er echt niks meer van.

Met C++ ben ik me ook steeds meer op Linux aan het richten. Het enige verschil vind ik tot nu toe de Compiler. De syntacs is hier en daar net wat anders omdat je ergens een andere libery voor nodig hebt. De manier van Services is in Linux net wat anders, dat heb je je zelf ook zo aangeleerd. Sockets zijn op de basis functionaliteiten nagenoeg het zelfde.

Zo veel verschil is het eigenlijk niet, je moet het gewoon net maar weten. Maar ok moet je gelijk geven dat een ontwikkelaar eigenlijk ook Linux moet kennen. In het server gebied vind ik Linux echt heel goed. Draait erg licht, opzetten is meestal simpeler en het blijft gewoon goed draaien (Bij mij althans).

Van alleen een tekst editor en de command line kan ik me ook goed in komen dat dat al genoeg is.
Als je eenmaal een goede makefile gemaakt hebt, heb je inderdaad geen IDE meer nodig. Ik ben tot nu toe alleen nog maar bij een IDE gebleven. Ik heb eigenlijk nog geen goede zoektocht gehouden naar een goede tekst editor. Al kan een IDE soms wel handig zijn, neem bijvoorbeeld de refactor opties.
P.E.T.E.R. schreef op maandag 11 maart 2013 @ 23:30:
[...]
Backups! Hoevaak ik zoiets (met zowel opensource als commerciŽle software, zowel door een fout in de software als van de gebruiker) heb zien gebeuren...

Verder heb ik nog nooit problemen gehad met browsers gebruiken op linux, voor zover ik weet presteren ze net zo goed als onder windows, zijn ze gewoon erg stabiel, en renderen ze ook hetzelfde als hun windows-versie. Het kan zijn dat er verschillen ontstaan door de afwezigheid van de microsoft-lettertypen, maar dat is dan ongeveer het enige.
Ik heb vaker gehad dat een site er net wat anders er uit zag. Er versprong bijvoorbeeld iets naar onder of er trad iets uit een div. Als ik zelf een site in elkaar zet denk ik er ook helemaal niet aan om in Linux te testen.

Maar de volgorde van tonen lijkt op Linux echt anders. Op Windows is het er meteen. Op Linux wordt bij mij meestal deel 1 geladen en dan pas deel 2.
P.E.T.E.R. schreef op maandag 11 maart 2013 @ 23:30:
Als je (voor je werk of anders) afhankelijk bent van bepaalde software die alleen op windows draait dan kan de opensoucegemeenschap daar helaas weinig aan doen. DirectX in een vm op een niet-windows host is sowieso experimenteel, dus als dat werkt is dat meer geluk dan wijsheid. Verder is software draaien in wine vergelijkbaar met een fiets repareren met ducttape. Kan een prima oplossing zijn, maar het kan ook elk moment omvallen.
Fair enough, vind het wel een hele prestatie dat ze dat soort dingen ontwikkelen.

P.E.T.E.R. schreef op maandag 11 maart 2013 @ 23:30:

Verder zou je inderdaad eens naar een andere Desktop Environment kunnen kijken, KDE is lang niet alleen op de wereld. Smaken verschillen, dus hier zul je vooral zelf mee kunnen spelen.

Drivers voor mijn videokaart heb ik niet meer nodig sinds ik heb besloten dat ik geen gamer ben, en dus het liefst Intel graphics gebruik. Het installeren van drivers is een middeleeuws proces wat tegenwoordig (ook in windows) steeds minder noodzakelijk is.
Mijn grafische kaart gaat op 100% fan speed draaien zonder drivers. Als dat niet gebeurde had ik er inderdaad ook geen nodig. Ik Game onderhand nooit meer, ik begin me tegenwoordig te vervelen onder het spelen van een spel.
P.E.T.E.R. schreef op maandag 11 maart 2013 @ 23:30:
Software-raid onder linux is een eitje, lees ergens de instructies voor mdadm en het draait als ene trein. Hardware-raid is een ander evrhaal, en kan sterk afhankelijk zijn van de gebruikte controller. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, want elke raid-controller valt sowieso buiten mijn budget :p
Ik heb ook maar een onboard raid kaart. De driver zal standaard in Fedora en het functioneerde goed. Dat is dus goed genoeg voor mij. Daar langs is het “maar een raid 1”. Gaat je raid kapot, dan kan je altijd nog je data terug kopiŽren. Dus hele goede hardware heb ik niet nodig.
P.E.T.E.R. schreef op maandag 11 maart 2013 @ 23:30:
NTFS werkt als een zonnetje bij mij, maar word ook hier niet automatisch gemount. Dat gebeurt zodra ik met mijn filemanager op de desbetreffende partitie klik. Zo hoeft een partitie die nooit gebruikt word ook geen onnodig tijd en risico te kosten. Een partitie die niet gemount is kan immers ook niets mee gebeuren.
Ik wilde als ik mijn OS opstarten meteen muziek aan zetten die op een NTFS schijf staat. De muziek speler toonde geen dialog om in te loggen, ik kreeg alleen een foutmelding. Ik moest dus elke keer met een file browser naar de drive gaan om in de loggen, heel vervelend als je even snel wilde restarten. Maar nu je het zegt heeft het wel een groot voordeel, het is idd een heel stuk veiliger.
ameesters schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 09:00:
Nu ik het terug lees was mijn reactie erg bot, maar goed, linux is dan ook een besturing systeem waar ik erg veel om geef.

Wat mij het meeste pijn doet is dat nieuwkomers in de linux desktop wereld totaal geen aanhang zoeken. Er zitten geweldige mensen achter de distro die je op talloze manieren kunnen helpen, maar nergens maak ik op dat je daadwerkelijk hulp heb gezocht.

Ook even je hardware onder de loop nemen, en even een googletje met het sleutelwoord linux er aan vast, dat kan ook duidelijkheid verschaffen over waarom je problemen kan hebben.

De meeste nieuwkomers verwachten inderdaad in een gespreid bedje terecht te komen, en denken dat het allemaal maar om een OS gaat, terwijl het velen malen groter is. Een levenswijze. Iedereen denkt maar dat ze bij ons voor het raam kunnen gaan staan, en vanuit indrukken die ze op die manier een oordeel kunnen vellen over ons.
Of zoals hier het geval is, het gewoon "weggooien", met de conclusie "het is kut". Op deze manier laat je de distro naar keus lekker afbranden, terwijl je zelf incompetent bent, en dat is gewoon niet eerlijk, daar word ik best een beetje boos om.

Ik zou graag mijn reactie willen aanpassen zodat het wat minder als een troll over komt, maar daarmee slaan andere mensen hun reactie nergens meer op, dus laat hem gewoon staan.

Wel mijn welgemeende excuses, het was idd veel te kort door de bocht
Ik begrijp je wel hoor, dit bericht was echt niet bedoeld om Linux de grond in te boren. Dit wordt eigenlijk pas op het einden duidelijk. Ik wilde alleen even mijn overstap frustraties uiten in hoop dat iemand mij een goede tip zou geven, wat zeker gebeurt is.

Geloof me, ik wil echt naar Linux overstappen. Windows begint me steeds meer te irriteren. Ik had alleen verwacht dat de meeste GUI’s er beter uit zouden zien. Van sommige programma’s kon ik de hoofd functionaliteit niet eens vinden. Bouml was bijvoorbeeld zoon tool, ik had meer een soort Nclass verwacht. Het licht waarschijnlijk aan mij, het is alleen heel frustreren als alles net iets anders werkt dan dat je gewend bent.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 12 maart 2013 10:08]


Door Tweakers user Gropah, dinsdag 12 maart 2013 12:20

lauwsa schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 10:07:
[...]

Op school krijg je ook echt alleen maar C# en Java, ik heb me jaren geleden C#, C++ en PHP aangeleerd. Vanuit een C++ oogpunt weet ik nu al dat mijn klasgenoten zo veel gaan missen omdat ze met C# beginnen. Waarom kan een school niet bij het begin beginnen? Ze gaan altijd midden in het boek werken en slaan de basis over. Oke, ik kende het al lang, maar mijn andere klasgenoten niet. Die snapper er echt niks meer van.

Met C++ ben ik me ook steeds meer op Linux aan het richten. Het enige verschil vind ik tot nu toe de Compiler. De syntacs is hier en daar net wat anders omdat je ergens een andere libery voor nodig hebt. De manier van Services is in Linux net wat anders, dat heb je je zelf ook zo aangeleerd. Sockets zijn op de basis functionaliteiten nagenoeg het zelfde.

Zo veel verschil is het eigenlijk niet, je moet het gewoon net maar weten. Maar ok moet je gelijk geven dat een ontwikkelaar eigenlijk ook Linux moet kennen. In het server gebied vind ik Linux echt heel goed. Draait erg licht, opzetten is meestal simpeler en het blijft gewoon goed draaien (Bij mij althans).

Van alleen een tekst editor en de command line kan ik me ook goed in komen dat dat al genoeg is.
Als je eenmaal een goede makefile gemaakt hebt, heb je inderdaad geen IDE meer nodig. Ik ben tot nu toe alleen nog maar bij een IDE gebleven. Ik heb eigenlijk nog geen goede zoektocht gehouden naar een goede tekst editor. Al kan een IDE soms wel handig zijn, neem bijvoorbeeld de refactor opties.
C# is niet echt goed te doen op Linux. Ja, het is mogelijk mbv Mono, maar het is zoveel trager. Daarnaast ben je redelijk IDE gebonden.

Beste text-editor: Sublime, hands down. Misschien even wennen, maar echt heel handig als je er eenmaal aan gewend bent.

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 12 maart 2013 12:38

niet vervelend bedoeld, maar de nadelen die je noemt zijn te wijdten aan verkeerde keuze of verkeerde software of foutieve configuratie

Draai namelijk jaaren linux, heden dag heb ik 0,0 valstlopers.

Gebruik photoshop icm wine/crossover

Dual screen, goeie 3d acceleratie middels nvidia (ati komt te kort op dat gebied)

ALLE schijven zijn aan te roepen, read/write; ntfs, fat, ext4 netwerk shares, raid, gluster, lvm etc. etc.

Helft van je problemen zitten bij KDE en/of Fedora. Fedora is van orgine geen KDE distributie.

Probeer hetzelfde maar eens met OpenSuse of Mandrake, wedden dat die problemen niet meer zijn?!

Vd week maar eens post maken waarom Linux overstap wel mogelijk is, want dit is een vertekend beeld en zeker niet representatief. Misschien in jouw optiek, maar ben van mening dat het een rand is

Daarom mijn advies; probeer hetzelfde eens onder OpenSuse, die is stuk laagdrempelig en meer gericht op kde. je hebt zelfs een soort configuratiescherm

[Reactie gewijzigd op dinsdag 12 maart 2013 12:42]


Door Tweakers user sfranken, dinsdag 12 maart 2013 12:46

Tsja, Fedora is zo onstabiel als maar zijn kan aangezien het de speeltuin van Red Hat is. Probeer Debian eens. Let op: dit is de andere kant van het uiterste. Extreem stabiel maar wel oude pakketten.

Probeer gewoon Ubuntu of Elementary OS eens. Elementary OS is een Linux distro gebouwd bovenop Ubuntu 12.04 met een eigen GUI die iets weg heeft van OSX gecombineerd met Gnome 3.
Ik weet hoe dat overkomt (mac kloon) maar dat is het echt niet, probeer het eens zou ik zeggen.

En sites die in een browser anders getoond worden ben ik in > 10 jaar nog nooit tegengekomen. Renderengine (webkit oid) is renderengine...

@himlims
Heeft OpenSUSE inmiddels al wat gedaan aan de honderden (overdereven) "geeft root wachtwoord in" meldingen die je krijgt? Daar werd ik een beetje ziek van na een tijdje..

[Reactie gewijzigd op dinsdag 12 maart 2013 12:50]


Door Tweakers user himlims_, dinsdag 12 maart 2013 13:35

sfranken; dat root-wachtwoord is een vorm van beveiliging; de gebruiker gaat actie uitvoeren die invloed heeft op werking systeem.

Dat windows er voor kiest om een (domme) gebruiker als administrator te laten werken is hun fout.

Als je dat niet wilt, moet je onder root inloggen en dan gaan klikken (lees slopen van je isntallatie).

En hoevaak heb jij windows opnieuw geinstalleerd? Geloof de eerste maanden dat ik met linux werkte misschien wel 200x de computer opnieuw heb geinstalleerd omdat ik iets verneukt had aan mijn configuratie.

maar is dan niet DE manier hoe je een systeem leert kennen, waar de valkuilen zitten? Wat je wel/niet moet doen. Ik neem aan dat jij windows ook niet 1x installeerde en voila-windows-expert bent geworden?!

Door Tweakers user sfranken, dinsdag 12 maart 2013 13:48

Dat je een root wachtwoord prompt krijgt snap ik, maar in OpenSuSE gebeurt dat wel ťrg vaak vond ik. Voor het wijzigen van een printernaam moest ik mijn root pw ingeven. Okť, ergens nog begrijpelijk.

Voor het toevoegen van een printer, scanner, en het wijzigen van de knoppen van een USB muis moest ik ook het root PW ingeven. Dat werd snel erg irritant.
Ook Linus Torvals heeft hierover gerant geloof ik, dus ik ben echt niet de enige.

Even offtopic, ik ben Debian/Ubuntu en Fedora gewend. Daar is het niet zo erg met het aantal acties waar je root voor nodig hebt. Misschien dat het in de loop der jaren verbeterd is dat weet ik niet. Ik ben met OpenSuSE gestopt na versie 11 geloof ik.

Ik heb in het begin (2002) erg vaak een reinstall moeten doen, naderhand geleerd niet zomaar dingen aan te passen en backups te maken van config files. Verneuk je iets gewoon je config terug zetten of met een dd je installatie terug zetten.

Het aantal keer dat ik Windows opnieuw geÔnstalleerd heb is op 1 hand te tellen, ik gebruik vanaf 2002 geen Windows meer.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 12 maart 2013 13:49]


Door Tweakers user eL_Jay, dinsdag 12 maart 2013 16:07

Mijn reden:
gaming, zolang ik niet mijn gehele steam-library met fatsoenlijke performance in linux kan draaien, stap ik niet over.

Door Tweakers user lauwsa, dinsdag 12 maart 2013 18:29

eL_Jay schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 16:07:
Mijn reden:
gaming, zolang ik niet mijn gehele steam-library met fatsoenlijke performance in linux kan draaien, stap ik niet over.
Ik denk niet echt dat dat snel gaat gebeuren ;).

Door Tweakers user eL_Jay, dinsdag 12 maart 2013 19:24

lauwsa schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 18:29:
[...]


Ik denk niet echt dat dat snel gaat gebeuren ;).
Het zou me niet verbazen als binnen nu en tien jaar een substantieel gedeelte van mijn library linux ondersteund. (aangezien zo'n beetje mijn hele vertrouwen in de game-industrie stopt bij Valve).
Wanneer het aanbod van games er is, gaan Nvidia en AMD vaneigens hun drivers op orde brengen. (linux lijkt me wat dat betreft niet anders dan Windows, lees; geen gesloten systeem a la apple)

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 13 maart 2013 05:57

ameesters schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 09:00:
Nu ik het terug lees was mijn reactie erg bot, maar goed, linux is dan ook een besturing systeem waar ik erg veel om geef.
Heb hier zelf al 2x een reactie zitten typen om uiteindelijk niet te posten wegens te bot ;) .
lauwsa schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 10:07:
Op school krijg je ook echt alleen maar C# en Java, ik heb me jaren geleden C#, C++ en PHP aangeleerd. Vanuit een C++ oogpunt weet ik nu al dat mijn klasgenoten zo veel gaan missen omdat ze met C# beginnen. Waarom kan een school niet bij het begin beginnen? Ze gaan altijd midden in het boek werken en slaan de basis over. Oke, ik kende het al lang, maar mijn andere klasgenoten niet. Die snapper er echt niks meer van.
Misschien omdat C++ helemaal niet het begin is van C#. Een kennis van C++ kan helpen bij ontwikkeling in C# maar is helemaal geen vereiste. Het zijn 2 verschillende en niet gerelateerde talen.
Ik heb vaker gehad dat een site er net wat anders er uit zag. Er versprong bijvoorbeeld iets naar onder of er trad iets uit een div. Als ik zelf een site in elkaar zet denk ik er ook helemaal niet aan om in Linux te testen.

Maar de volgorde van tonen lijkt op Linux echt anders. Op Windows is het er meteen. Op Linux wordt bij mij meestal deel 1 geladen en dan pas deel 2.
Kan dus niet. De renderengine is gewoonweg identiek, het is dezelfde code die gecompileerd word en bijv. een div zal dus op een identieke manier worden weergegeven. Wat wel mogelijk is, is zoals aangegeven het verschil in lettertypes of zelfs al de window dressing die het canvas net dat tikkeltje kleiner of groter kan maken. En dat laden, moet je toch echt eens je systeem voor bekijken, heb ik hier zelf ook nog nooit voor gehad.
Tsja, Fedora is zo onstabiel als maar zijn kan aangezien het de speeltuin van Red Hat is. Probeer Debian eens. Let op: dit is de andere kant van het uiterste. Extreem stabiel maar wel oude pakketten.
Hoewel ik zelf een fervent Debian gebruiker ben, zou ik het nu niet direct een beginner aanraden. Je zit na installatie met een enorm kale distributie. Mij heeft men altijd gezegd: wil je gebruiksvriendelijk, ga dan naar Mint. Die hebben trouwens ook een Debian editie. En oude pakketten valt nog redelijk goed mee. Soms moet je wel eens een externe repo inschakelen om wat nieuwere dingen te downloaden, maar over het algemeen geraak ik gesteld met wat Debian mij te bieden heeft.
Helft van je problemen zitten bij KDE en/of Fedora. Fedora is van orgine geen KDE distributie.

Probeer hetzelfde maar eens met OpenSuse of Mandrake, wedden dat die problemen niet meer zijn?!
Fedora werkt standaard misschien niet met KDE maar met gnome, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Ik heb in mijn beginjaren ook veel gebruik gemaakt van het toenmalige Fedora Core en deed dat altijd met KDE, nooit echt tegen problemen aangelopen waarvan ik zou denken dat ze veroorzaakt zijn door een slechte integratie met KDE. Persoonlijk zou ik openSUSE nu ook weer niet aanraden omdat het, net als Fedora, een bleeding edge project is. Leuk dat je het nieuwste van het nieuwste hebt, maar ondersteuning is soms moeilijker te vinden daardoor. En Mandrake (heb ik ooit zelfs nog gekocht gehad) is dan weer een distro die al lang niet meer bestaat. En de opvolger, Mandriva, is vorig jaar gestopt als open source bedrijf en bied nu commercieel activiteiten aan. Laatste stabiele release dateerd uit 2011 :/

Door Tweakers user lauwsa, woensdag 13 maart 2013 09:28

Blokker_1999 schreef op woensdag 13 maart 2013 @ 05:57:
Misschien omdat C++ helemaal niet het begin is van C#. Een kennis van C++ kan helpen bij ontwikkeling in C# maar is helemaal geen vereiste. Het zijn 2 verschillende en niet gerelateerde talen.
In C++ krijg je een goede achtergrond over de talen zelf te weten. Hoe alles werkt, ik zie je niet echt de assembly bekijken van een C# programma. Of ja, ik heb de neiging er nooit tot gehad.

Ik vind dat je bij C++ een betere achtergrond opbouwt. Er zijn zo veel meer dingen die C# niet kent.
Blokker_1999 schreef op woensdag 13 maart 2013 @ 05:57:
Kan dus niet. De renderengine is gewoonweg identiek, het is dezelfde code die gecompileerd word en bijv. een div zal dus op een identieke manier worden weergegeven. Wat wel mogelijk is, is zoals aangegeven het verschil in lettertypes of zelfs al de window dressing die het canvas net dat tikkeltje kleiner of groter kan maken. En dat laden, moet je toch echt eens je systeem voor bekijken, heb ik hier zelf ook nog nooit voor gehad.
Op mijn werk (bijbaantje) hoor ik anders vaker dat een site op Linux + FF er anders uit ziet dan Windows + FF. Kan natuurlijk ook zijn dat de updates niet gelijk lopen. Dat is trouwens een web ontwikkel bedrijf ;). Het gebeurt niet vaak, in een jaar tijd heb ik het 3 keer gehoord.
Blokker_1999 schreef op woensdag 13 maart 2013 @ 05:57:
Hoewel ik zelf een fervent Debian gebruiker ben, zou ik het nu niet direct een beginner aanraden. Je zit na installatie met een enorm kale distributie. Mij heeft men altijd gezegd: wil je gebruiksvriendelijk, ga dan naar Mint. Die hebben trouwens ook een Debian editie. En oude pakketten valt nog redelijk goed mee. Soms moet je wel eens een externe repo inschakelen om wat nieuwere dingen te downloaden, maar over het algemeen geraak ik gesteld met wat Debian mij te bieden heeft.
Ik gebruik het nu ook al een langere tijd als server. Het is echt super stabiel. Maar het leek me meer een server os. Heb er nooit echt over nagedacht om het op me pc te zetten.
Blokker_1999 schreef op woensdag 13 maart 2013 @ 05:57:
Fedora werkt standaard misschien niet met KDE maar met gnome, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Ik heb in mijn beginjaren ook veel gebruik gemaakt van het toenmalige Fedora Core en deed dat altijd met KDE, nooit echt tegen problemen aangelopen waarvan ik zou denken dat ze veroorzaakt zijn door een slechte integratie met KDE. Persoonlijk zou ik openSUSE nu ook weer niet aanraden omdat het, net als Fedora, een bleeding edge project is. Leuk dat je het nieuwste van het nieuwste hebt, maar ondersteuning is soms moeilijker te vinden daardoor. En Mandrake (heb ik ooit zelfs nog gekocht gehad) is dan weer een distro die al lang niet meer bestaat. En de opvolger, Mandriva, is vorig jaar gestopt als open source bedrijf en bied nu commercieel activiteiten aan. Laatste stabiele release dateerd uit 2011 :/
Thanks voor de informatie ;).


Maar wat is nu echt het verschil tussen een distro? Het enige verschil dat ik merk is dat er een andere packet manager op staat en dat er misschien een andere window manager op kan dan concurrent X. Het zijn na mijn gevoel wat forks van project X die na een tijd weer dood gebloed zijn en weer een X aantal nieuwe fork van zijn ontstaan.

Hoe weer je nu dus welken distros er zijn en welke voordelen distro A over distro B heeft. Hoe weet je hoelang je support zal krijgen van de community? Hoe weet je als een distro stabiel is? Hoe kan je er achter komen welken Window managers er zijn en welken nog veel aan gedeved wordt.

Als ik namelijk naar deze tekening kijk: http://upload.wikimedia.o...Distribution_Timeline.svg weet ik echt niet wat je zou moeten kiezen en uitproberen. Het zijn er gewoon veel te veel.

[Reactie gewijzigd op woensdag 13 maart 2013 09:31]


Door Tweakers user Charles Nasi, woensdag 13 maart 2013 09:44

Ik heb er zo'n drie jaar over gedaan om Linux enigszins onder de knie te krijgen. Was eerst erg vasthoudend betreft de DE. En iedere keer in een VM snapshots terugzetten totdat ik er zowat gek van werd:)... En dat 'ie webpagina's anders rendert: Tja, lettertypes? Het is zoals het nu eenmaal is.

Maar als je het dan begint te leren en te begrijpen, dan heb je een prachtig werkstuk/tool voor je liggen! Het is geen OSX/Windows kwa GUI, en OSX/Windows zijn dan weer niet zoals Linux betreft openheid! (Hoewel OSX wel wat verder in de buurt komt..)

Ben zelf begonnen met Ubuntu 6 Desktop, Na jaren met 8.04 LAMP aan het rommelen gegaan en toen pas puur met de terminal en gebruik nu ArchLinux, vrij gevorderd dus niet om mee te beginnen:). En mocht je Ubuntu gaan proberen, probeer eens een Minimal Install in een VM met de Server-CD (12.04LTS) en maak VEEL snapshots! Installeer eens een DE/WM, hang er eens wat extra schijven aan in VM, probeer eens te mounten en unmounten, logbestanden uit te lezen en ik denk dat je dan erg goed op weg bent.

Laat je conclusies los, veel fora volgen en lezen en probeer te begrijpen hoe Linux met je hardware omgaat, hoe de kernel is opgebouwd, hoe je bijv. een webservertje installeert. Dat je die overstap nu nog niet maakt is misschien een verstandige keus: Probeer te begrijpen wat je doet en waar je mee bezig bent en zie het als een proces.

Veel plezier!

Door Tweakers user himlims_, woensdag 13 maart 2013 11:59

eL_Jay schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 16:07:
Mijn reden:
gaming, zolang ik niet mijn gehele steam-library met fatsoenlijke performance in linux kan draaien, stap ik niet over.
Linux gaming is goed mogelijk; RootGamer

Door Pieter P., woensdag 13 maart 2013 13:39

Linux on the desktop. Zucht. Het wordt al 15 jaar lang geroepen, en tot dusverre is het nooit gelukt. Ain't gonna happen now! Give it up. Sowieso is de desktop dood.

Door Tweakers user clogie886, woensdag 13 maart 2013 16:45

Eigelijk maar een belangrijke tip als je ooit over gaat naar Linux, installeren updaten en er verder van afblijven!! Een aantal malen meegemaakt dat Linux compleet verziekt was na een update en zie het dan maar weer aan de praat te krijgen.

Volgende PC wordt Linux Mint Cinnamon met Libre Office.

Door Tweakers user blackSP, woensdag 13 maart 2013 18:05

Al 6 jaar geleden Windows verbannen. En nooit meer terug!
Of het nu Ubuntu, Mint, Debian of Fedora is, voor elke gebruiker wat wils.

Starten met Mint KDE of Cinnamon is easy.
Maar de upcoming (Beta 1) van Ubuntu 13.04 is ook fraai, maar wel anders.

Ik draai zelf Mint KDE (Nadia) en Xubuntu 13.04 Betal 1.
Heerlijk!

Door Tweakers user lauwsa, woensdag 13 maart 2013 19:08

Charles Nasi schreef op woensdag 13 maart 2013 @ 09:44:
Ik heb er zo'n drie jaar over gedaan om Linux enigszins onder de knie te krijgen. Was eerst erg vasthoudend betreft de DE. En iedere keer in een VM snapshots terugzetten totdat ik er zowat gek van werd:)... En dat 'ie webpagina's anders rendert: Tja, lettertypes? Het is zoals het nu eenmaal is.

Maar als je het dan begint te leren en te begrijpen, dan heb je een prachtig werkstuk/tool voor je liggen! Het is geen OSX/Windows kwa GUI, en OSX/Windows zijn dan weer niet zoals Linux betreft openheid! (Hoewel OSX wel wat verder in de buurt komt..)

Ben zelf begonnen met Ubuntu 6 Desktop, Na jaren met 8.04 LAMP aan het rommelen gegaan en toen pas puur met de terminal en gebruik nu ArchLinux, vrij gevorderd dus niet om mee te beginnen:). En mocht je Ubuntu gaan proberen, probeer eens een Minimal Install in een VM met de Server-CD (12.04LTS) en maak VEEL snapshots! Installeer eens een DE/WM, hang er eens wat extra schijven aan in VM, probeer eens te mounten en unmounten, logbestanden uit te lezen en ik denk dat je dan erg goed op weg bent.

Laat je conclusies los, veel fora volgen en lezen en probeer te begrijpen hoe Linux met je hardware omgaat, hoe de kernel is opgebouwd, hoe je bijv. een webservertje installeert. Dat je die overstap nu nog niet maakt is misschien een verstandige keus: Probeer te begrijpen wat je doet en waar je mee bezig bent en zie het als een proces.

Veel plezier!
Pff, 3 jaar is echt wel lang. Ik had meer verwacht dat het een maandje wennen zou zijn. Wat maakt het dan zo apart om aan te wennen? Windows software zal je inderdaad kunnen gaan missen, maar is het bijvoorbeeld ook lastig om een printer aan te sluiten en zo?

Ik heb thuis Debian een webserver + ftp server + socks 5 tunnel + mysql server + ssh. Dan heb Ik ook nog een andere server met svn + ssh + ftp server + webserver. De basis van servers weet ik dus al ;). Ik ben zelf ook met de config files aan de slag geweest .Stiekem leer je daar best wel veel van.
Het is een mooi begin, het is alleen jammer dat er maar zo weinig opengl spellen zijn. Meesten spellen worden in direct X gemaakt, wat betekend dat de meesten engines ook in Direct X zijn. Ik denk niet echt dat er veel bedrijven zijn die hun engine maar in opengl gaan schrijven (Omscholingskosten) om 1% meer klanten te krijgen.

Ik verwacht dat dit echt uit de Linux community moet komen.
blackSP schreef op woensdag 13 maart 2013 @ 18:05:
Al 6 jaar geleden Windows verbannen. En nooit meer terug!
Of het nu Ubuntu, Mint, Debian of Fedora is, voor elke gebruiker wat wils.

Starten met Mint KDE of Cinnamon is easy.
Maar de upcoming (Beta 1) van Ubuntu 13.04 is ook fraai, maar wel anders.

Ik draai zelf Mint KDE (Nadia) en Xubuntu 13.04 Betal 1.
Heerlijk!
Draait mint met KDE trouwens goed? Ubuntu geeft mij trouwens meer een commerciŽler gevoel. Merk je daar iets van als je met het OS bezig bent?. Mij lijkt GNOME 3 namelijk veel van de kracht van Linux te verbergen en veel “troep” in het os te gooien. Bijvoorbeeld Amazone zoek integratie.
Pieter P. schreef op woensdag 13 maart 2013 @ 13:39:
Linux on the desktop. Zucht. Het wordt al 15 jaar lang geroepen, en tot dusverre is het nooit gelukt. Ain't gonna happen now! Give it up. Sowieso is de desktop dood.
Als je goede mogelijkheden hebt om op jou Linux installatie ook nog eens Windows er langs te kunnen draaien, en dan bedoel ik ook dat je heel makkelijk over kan switchen. Dan zou ik geen reden zien waarom niet meer mensen naar Linux gaan. Linux geeft mij een “vaster” gevoel. Dat het dus minder fout gevoelig is.

Ik verwacht dat Linux nog wel eens meer marktaandeel kan gaan krijgen. De meeste distro’s zijn gratis ;). 3de wereld landen zijn nu ook steeds meer PC’s aan het krijgen. Als hun massaal Linux gaan gebruiken ( met de reden “gratis”) dan kan dit erg positief worden.

Aan de andere kant, de kans is net zo groot dat dit niks uit gaan maken of gewoon niet gebeurt.

clogie886 schreef op woensdag 13 maart 2013 @ 16:45:
Eigenlijk maar een belangrijke tip als je ooit over gaat naar Linux, installeren updaten en er verder van afblijven!! Een aantal malen meegemaakt dat Linux compleet verziekt was na een update en zie het dan maar weer aan de praat te krijgen.

Volgende PC wordt Linux Mint Cinnamon met Libre Office.
Dan zit je wel met een hoop lekken na een aantal maanden ;). Ik heb even naar Cinnamon gekeken, ik vind bij deze windows manager ook weer het start menu er niet goed uit zien. Het is een beetje leeg. Groot met weinig content. Kan je zelf het menu nog compacter maken? Of zijn er andere opties die dit op kunnen lossen?

Wel apart eigenlijk, ik vind allen start menu's van Linux er niet goed uit zien, waarschijnlijk ben ik het menu van Windows te gewend.

[Reactie gewijzigd op woensdag 13 maart 2013 19:13]


Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 14 maart 2013 05:50

Maar wat is nu echt het verschil tussen een distro? Het enige verschil dat ik merk is dat er een andere packet manager op staat en dat er misschien een andere window manager op kan dan concurrent X. Het zijn na mijn gevoel wat forks van project X die na een tijd weer dood gebloed zijn en weer een X aantal nieuwe fork van zijn ontstaan.

Hoe weer je nu dus welken distros er zijn en welke voordelen distro A over distro B heeft. Hoe weet je hoelang je support zal krijgen van de community? Hoe weet je als een distro stabiel is? Hoe kan je er achter komen welken Window managers er zijn en welken nog veel aan gedeved wordt.

Als ik namelijk naar deze tekening kijk: http://upload.wikimedia.o...Distribution_Timeline.svg weet ik echt niet wat je zou moeten kiezen en uitproberen. Het zijn er gewoon veel te veel.
De verschillen tussen distributies ontstaan door 2 dingen: wat is de basis van de distributie en welke designfilosofie steekt er achter. Als je bijvoorbeeld naar die tijdlijn kijkt dan zie je dat er maar weinige distributies zijn die echt van 0 af aan worden opgebouwd en onderhouden. Zelfs het grote Canonical doet het niet maar basseert zich met Ubuntu op de Debian source.

De design filosofie bepaald voor een deel dan weer het gebruiksgemak van een distributie en het uiterlijk ervan. Welke mogelijkheden worden standaard wel of niet aangeboden (denk bij Ubuntu bijv. aan het uitschakelen van de root account, de keuze van de default DE, ...) en welke custom tools worden meegeleverd. Zo maakte SUSE vroeger furore met YaST als setup tool.

Zolang de distributies respect opbrengen voor de gemeenschappelijke basis mag je als eindgebruiker niet veel merken van het verschil in distributies. Elk programma zou, in principe, op elke distributie moeten kunnen draaien.

Door Tweakers user truegrit, donderdag 14 maart 2013 16:47

Ik weet het niet zeker, maar Cinnamon (net als gnome 3) kan je goed stylen met behulp van CSS. Het zou dus mogelijk moeten zijn om het menu compacter te maken

Door Tweakers user WoBBeL, donderdag 14 maart 2013 17:30

Halverwege de pagina was m'n popcorn al op :/

Door Tweakers user !null, vrijdag 15 maart 2013 13:54

Lekker handig om Fedora met KDE te nemen om mee te beginnen. Gooi er dan gewoon Linux Mint op, is een stuk handiger voor het dagelijks gebruik. Zeker als amateur.

En dingen als Firefox of Chromium of Thunderbird, dat is allemaal 1 op 1 met Windows, dus de helft je klachten zijn onzin.

Door Tweakers user johncheese002, zaterdag 16 maart 2013 04:41

Ach, in het begin is het altijd even slikken en stikken, maar met geweld ne*k je een ezel ;)

Waarom pak je ook niet gewoon lekker ubuntu 10.10 x64 met Gnome2, waarom de lastige distro's nemen met minder toegankelijke habits voor de starter?
Je hebt niks te bewijzen naar iemand, alleen maar naar jezelf.
Ik leer nog dagelijks bij en beschouw mijzelf nog steeds als een beginner, al heb ik een paar basisboeken doorgewerkt op LPI niveau, ik vind mijzelf echt geen 'guru', maar een geinformeerde gebruiker die openstaat voor meer.

Haast speelt geen rol, het is een leerproces?! Op een gegeven moment ken je de basiscommando's gewoon uit je hoofd en check je alleen nog maar voor de zekerheid of het goed is (rm -rf en alles naar /dev/null :')) voordat je je systeem vernaggelt.
Wat wel een aanrader is, zowel als versneller voor je leerproces, alsmede om gebruiksgemak- is een tweede systeem iig op het internet aangesloten en je linux op een seperate bak. Zo kun je zelfs vanaf de CLI bij een foute restart (na vernaggelen) nog je error opzoeken, er is bijna altijd iemand ergens ter wereld die hetzelfde gepost heeft en waar een solution gepost is, dus je staat nooit alleen (you never walk alone.)

Linux is imo juist een gigantische verademing t.o.v. Windows- je hebt 100% controle over je sessie (met admin/root/sudo rechten uiteraard) en dus je systeem.
Bij Win7 een network probleem oplossen zonder kennis van de terminal (power shell/scripting) leidt je al snel langs allerlei vragen-menu's (als je het niet op het device zelf kunt vinden, via device manager bijv.) en voor je het weet ben je een uur verder zonder resultaat. In Linux check je even een paar commando's, interface down/up/restart en alles loopt weer- vijf minuten werk.

Win7 staat ergens op een SSD, maar die hapt echt alleen maar stof, want dit OS staat 4x per jaar aan ofzo, naast Mac/Linux en Android op de telefoon (allemaal unix'en) draait hier echt niks anders, niet als statement maar omdat het zo gegroeid is. Ik weet inmiddels niet beter meer en als ik onverhoeds toch de Win7 boot, dan slaat het gevoel van onbehagen eigenlijk vrijwil onmiddelijk toe- het voelt als een stap terug, als conformistisch, non-controllable, kuddedier en simplistisch, inflexibel en slaafs.
Daarnaast ziet het er imo niet uit, Windows- maar dit is subjectief en te tweaken natuurlijk.
Veel services, daemons en tweaks werken in unix/linux gewoon native, direct op het systeem en in de terminal- waar je bij Windows altijd losse programma's nodig hebt, om dingen te bewerkstelligen. In Linux kun je het OS makkelijker beÔnvloeden met scripts aan passen dan bij Windows. (Erg belangrijk!)

In Linux en Mac heb je ook een betere structuur qua apps en dergelijke, helaas staat nog niet altijd alles in 1 map, maar het komt wel dichtbij (vooral bij Mac OS X)- terwijl je bij Windows aan die eeuwige 'registry' vastzit, die ook steeds verder dichtslibt.
En tot slot, wat ik echt een pluspunt vind, ook gebruik ik het niet heel vaak- unix is vanaf begin af aan, multi-user, ofwel door meerdere mensen en/of vanaf meerdere lokatie's inloggen op hetzelfde systeem. Windows7 (8 weet ik eigenlijk niet) is nog steeds native single-user! Pas met een app ervoor (en dan werkt het nog als stront) is het OS multi-user, dat vind ik echt niet meer van deze tijd :')

Je ziet dat in Windows ook steeds meer unix dingen verschijnen, zoals de Power Shell, toch wel handig dacht men bij Linux, laten wij ook maar zoiets implementeren...
Ik vind de BASH echt een krachtig en handig instrument, een tool op zich, zou je haast zeggen. Hierin zie je dat het principe van std in, std out en std error goed tot haar recht komt. Je kunt commando's executen van bijv. vier regels lang, de ene output door-gepiped naar de volgende input/execute en zo dingen voor elkaar krijgen in je systeem, waar je soms niet eens een app voor hebt!

Zodoende loopt Windows in mijn ogen nog altijd achter Linux/Unix aan en niet andersom. Windows 8 is daar de eerste uitzondering op, sinds lange tijd- maar voor de rest gaat de stelling wel op. Ik was op Windows 2000 en gedeeltelijk daarna MCSE, dus ben echt geen windows groentje waardoor mogelijk gebrek aan competentie een voorliefde voor Linux gevormd had kunnen hebben, ik vond de switch naar *nix ook even omschakelen (alsof ik de "red pill" in The Matrix innam ;)) maar heb er geen spijt van gehad, zou niet meer anders willen. Ik heb er gewoon helemaal niks meer mee, Windows. :r

UNIX- live free or die! ;)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 16 maart 2013 04:51]


Door Tweakers user Travelan, zaterdag 16 maart 2013 12:48

Ik vind het altijd frappant hoeveel mensen zichzelf 'Dyslecticus' noemen als excuus voor slecht taalgebruik.

Maar echte met dyslexie gediagnostiseerden zullen 1 woord nooit fout schrijven:
Dyslexie

Door Tweakers user rmd, zaterdag 16 maart 2013 19:43

Gropah schreef op maandag 11 maart 2013 @ 22:58:
Ik zit nu zelfs regelmatig in windows shortcuts te doen voor bijvoorbeeld virtual desktop, wat bij Windows niet standaard ingebakken zit en alle 3rd party solutions niet van hoge kwaliteit zijn.
Ik ben tevreden met http://www.savardsoftware.com/turbolaunch/

Door Tweakers user lauwsa, maandag 18 maart 2013 12:55

Travelan schreef op zaterdag 16 maart 2013 @ 12:48:
Ik vind het altijd frappant hoeveel mensen zichzelf 'Dyslecticus' noemen als excuus voor slecht taalgebruik.

Maar echte met dyslexie gediagnostiseerden zullen 1 woord nooit fout schrijven:
Dyslexie
Ik vind het altijd frappant dat mensen zonder dylectie denken meer over dyslexie te weten dan mensen met. Ook frappant dat jij denkt dat ik er niet op getest ben, ik moet namelijk elke keer een test maken als ik naar een andere school ga. Tot nu toe ben ik er altijd dyslectisch uit gekomen.

Door Tweakers user Travelan, maandag 18 maart 2013 14:51

lauwsa schreef op maandag 18 maart 2013 @ 12:55:
[...]

Ik vind het altijd frappant dat mensen zonder dylectie denken meer over dyslexie te weten dan mensen met. Ook frappant dat jij denkt dat ik er niet op getest ben, ik moet namelijk elke keer een test maken als ik naar een andere school ga. Tot nu toe ben ik er altijd dyslectisch uit gekomen.
Dyslexie schrijf je echt met een X! (http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=dyslexie&lang=nn)

Als je officieel gediagnostiseerd bent met dyslexie (zoals ik), heb je een officiŽle dyslexieverklaring en dan hoef je niet elke keer weer 'getoetst' worden.

Door Tweakers user BartOtten, maandag 18 maart 2013 15:11

ameesters schreef op dinsdag 12 maart 2013 @ 09:00:De meeste nieuwkomers verwachten inderdaad in een gespreid bedje terecht te komen, en denken dat het allemaal maar om een OS gaat, terwijl het velen malen groter is. Een levenswijze. Iedereen denkt maar dat ze bij ons voor het raam kunnen gaan staan, en vanuit indrukken die ze op die manier een oordeel kunnen vellen over ons.
Deze levenswijze is (imho) te wijten aan het feit dat het out the box niet goed werkt. Eigenlijk wil je dat mensen de levensstijl aanleren zodat ze weten hoe ze de problemen met 'Linux' kunnen oplossen. Dat is een vreselijke gedachte vind ik. Het OS moet in beginsel vloeiend in je bestaande levenswijze passen.

Door Tweakers user lauwsa, maandag 18 maart 2013 15:29

Travelan schreef op maandag 18 maart 2013 @ 14:51:
[...]

Dyslexie schrijf je echt met een X! (http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=dyslexie&lang=nn)

Als je officieel gediagnostiseerd bent met dyslexie (zoals ik), heb je een officiŽle dyslexieverklaring en dan hoef je niet elke keer weer 'getoetst' worden.
Die "dylectie " in mijn laatste bericht was als trol. Toen ik op de basisschool zat was dyslexie intern erg goed geregeld. Ik kreeg hier op school hulp voor en toen kwamen we er achter dat ik dyslexie kon hebben. Mijn buurman was toevallig bevoegd om zoon test te doen, deze heb ik dus via hem afgenomen. De uitslag was natuurlijk positief ;).

Toen ik naar de middelbare ging had ik een verklaring nodig die niet ouder was dan X jaar, ik heb toen opnieuw via mijn buurman een test gedaan. Daar uit bleek weer dat ik dyslexie heb.

Daarna ben ik naar het MBO gegaan, hier waren geen speciale regelingen voor dyslexie, ik heb dus ook geen actie ondernomen.

Op het HBO is er alleen extra tijd, ik heb dit eigenlijk niet nodig voor mijn vakken. Ik krijg namelijk geen Nederlands en Engels. Dus ik denk niet dat ik hier moeite in ga stoppen.

Maar kan het zijn dat die verklaring sinds kort voor altijd is? Mijn laatste test was namelijk zoon 8 jaar geleden.
BartOtten schreef op maandag 18 maart 2013 @ 15:11:
[...]


Deze levenswijze is (imho) te wijten aan het feit dat het out the box niet goed werkt. Eigenlijk wil je dat mensen de levensstijl aanleren zodat ze weten hoe ze de problemen met 'Linux' kunnen oplossen. Dat is een vreselijke gedachte vind ik. Het OS moet in beginsel vloeiend in je bestaande levenswijze passen.
Ben ik het eigenlijk ook mee eens. Het is veel verleidelijker om over te stappen als je op een systeem komt dat meteen werkt en veel voordeel oplevert tegenover Windows. Ik zelf wil er moeite insteken om het te leren. Ik denk alleen dat de meeste mensen dat niet willen.
Thanks!

[Reactie gewijzigd op maandag 18 maart 2013 15:33]


Door Tweakers user Wim-Bart, dinsdag 19 maart 2013 02:54

Er bestaan 2 soorten Linux, waar je naar moet kijken:
  • Linux Starter, zoals jij gebruikt hebt en zoals bijvoorbeeld Ubuntu;
  • Linux Professional, ook wel bekend als Microsoft Windows, voor de echte poweruser.
:-)

Door Tweakers user Johannes77, donderdag 21 maart 2013 22:41

Ik heb de laatste dagen Linux Mint op mijn laptop (HP Elitebook met C2D P8400 en Transcend 256 GB) gehad, op SSD.
Nu moest ik helaas daar weer Windows 7 op zetten, en nu vind ik dat met afstand de beste versie van Windows, maar ik baal er wel van. Elke update die ik binnen haal, moet hij weer op gestart worden.
Qua alles was Linux veel en veel sneller dat mis ik nu echt wel, maar ook dat was niet ideaal, met exact de zelfde specs haal ik met windows ongeveer 4 uur op een accu. Met Linux Mint haalde ik 3 uur, aangezien ik alleen de schermverlichting kon aanpassen, andere dingen qua verbruikinstellingen kon ik niet vinden.
Ik ben van mening dat Linux echt heel goed is, maar qua energiebeheer zou het wel beter instelbaar moeten zijn. Linux is zo veel minder belastend voor de processor, dat er toch wel een hoop qua energiebesparing mogelijk kan zijn

Door Tweakers user GinoGio, vrijdag 22 maart 2013 09:44

Zet het laatste regeltje aub even bovenaan: ik ergerde me dood aan een aantal taalvouten tot ik het vermoeden kreeg wellicht met een dyslecticus te maken te kunnen hebben :)
Why, why? Ik weet dit is off topic, maar ik kan dit zo slecht begrijpen. Ik ergerde me dood. Wil niet weten wat er met je gebeurd als er iets is dat echt vervelend is.

OT: Ik ervaar ongeveer de zelfde problemen als jou, ik wil al langere tijd over en heb het ook geprobeerd er waren alleen nog te veel mankementen en kleine fouten waar je je op langere termijn of al bij het configureren van linux. Zelf houd ik aardig van gamen en het aller liefst op de PC er zijn voor mij dus veel games die ik gewoon niet kan spelen op Linux of via een ijle langen omweg bv: Wine e.d.

Ik blijf wachten, programmeurs zijn al bezig aan een LOL linux client! Het gaat de goede kant op.

Edit: grammaticaal.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 22 maart 2013 09:59]


Reageren is niet meer mogelijk